Do-It-Youself Opnametent

Het is weer zo'n sombere herfst zondag en je bent opzoek naar een nieuwe uitdaging binnen je fotografie hobby. Met de "donkere winterdagen" is deze opnametent een leuk hobby projectje! Sommige zullen nu denken: "ja.... Een opvouwbare opnametent kun je kopen!". Dat klopt en daarmee kun je direct aan de slag gaan. Dit kost je zoon €50,- tot €100,-. Hier heb je vervolgens nog geen verlichting / flitsers bij. Er zijn ook complete setjes te koop voor zoon €60,- , maar wat als je nog niet weet of dit wel is waar je verder mee wilt!?

Om wat uit te proberen wil je natuurlijk niet meteen de wereld uitgeven. Ik zal je laten zien hoe je voor +/- €5,- je eigen DIY opnametent kunt maken! En voor de verlichting? Dit kun je zo gek maken als je wilt!

Wat heb je nodig voor deze opnametent?

 1. Een verhuisdoos of andere grote kartonnen doos. (kosten: € 1.50)
 2. Vellen wit A3 of A4 printerpapier of een stuk wit kalkpapier. (Kosten: € 0.10 - € 1,-)
 3. Plakbank (Kosten: € 0.50)
 4. Een mooi grijs / wit / zwart stuk karton wat zo breed is als de doos, maar veel langer! (Kosten: € 2.50)
  Is je doos bijv. 60 x 60 cm diep, neem dan een stuk van minstens 100 x 60 cm.
  Kies hiervoor een achtergrondkleur die jij prettig vind werken! Mijn voorkeur zou uitgaan naar grijs of wit.
 5. Schaar / Stanlymes / broodmes (Kortom: iets om het karton mee te bewerken!)

Totale kosten zonder lampen: € 4.60 - € 5.50
Voor dat geld kun je nog eens wat uitproberen!

Opnametent materiaal

Voor de verlichting kun je 2 bureaulampjes met een zelfde lichtbron nemen. Dit doet de truck. Echter als je 2 rapportage flitsers met triggers hebt, ben je direct klaar, gebruik deze!

De instructies voor het bouwen van de opnametent

 1. Zet de (verhuis)doos inelkaar en laat de bovenkant open.
 2. Bepaal wat voor jouw de goede richting is om de doos te plaatsen zodat de voorwerpen die je wilt fotograferen er in passen. Bijv. voor hoge voorwerpen kan het handig zijn om de verhuisdoor op zijn korte kant te zetten.
 3. Maak een gat in de linker en rechter zijkant van de doos, zo groot dat er ongeveer een strook van 5 a 7.5cm aan de rand over blijft.
 4. Beplak deze openingen van buiten met de stukken A3- / A4- /kalkpapier, zodat deze volledig bedekt is.
 5. Maak aan de bovenzeide een snee over de volledige breedte van de doos, zodat het stuk gekleurd karton er in past. Als dit niet past met 1 sneede, maak een 2e snee dicht op de andere en haal het stukje karton tussen de 2 sneeden weg, zodat het karton er makelijk in zakt.
 6. Vouw de bovenrand van het stuk gekleurd karton 1 of 2x om zodat deze boven in de sneede blijft hangen. Je kunt aan de rand ook lege keukenrol of een stukje hout plakken.
  Laat het stuk karton nu in de doos zakken, zodanig het einde van het karton bij de open kant van de doos ligt. Op deze manier word er een "Seamless background"  gevormd.
  Dit dient straks als achtergrond voor je foto's, waar je geen kreukels of vouwen in wilt zien.
 7. Plaats de constructie nu op tafel, je camera op een statief voor de opening (vergeet niet je achtergrond even aan de tafel vast te maken).
  Je verlichting links en rechts naast de doos, zodat deze de met papier bedekte openingen beschijnen.
  Je bent nu klaar om te beginnen met je eerste product foto's!

Het eindresultaat

Je DIY opnametent is nu klaar voor gebruik! Wat word jouw eerste onderwerp om te fotograferen?! Hieronder een paar resultaten!

Wil je alles in totaal beeld zien? Op mijn YouTube-kanaal heb ik een filmpje geplaatst over het maken van deze opnametent! Het filmpje vind je HIER. Als het je bevalt vergeet niet te liken en te abonneren 😉 Dit kan door te klikken op de button hieronder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven