Yellowstone National Park – Wat moet je hier zien!

Introductie

Yellowstone National park is toch wel een van de meest wonderbaarlijke plekken in Amerika waar ik tot nu toe ben geweest. Het is groot, heel groot. Zoveel verschillende gezichten en dat allemaal binnen enkele miles! Als beroeps- of hobbyfotograaf kun je hier echt je hart ophalen. Wilde dieren in soorten en maten, wonderbaarlijke natuur fenomenen die een schitterend en uniek landschap met zich mee brengen.

In dit artikel wil ik aandacht schenken aan de mooiste punten van Yellowstone National Park. Als je hier heen gaat, welke punten mag je echt niet missen?  Nou, dat zijn er nog al wat! Trek gerust een week uit om in dit schitterende park rond te kijken want het is echt GROOT. Het park is opgedeeld in 2 loops, de upper-loop en de lower-loop. Samen heten deze loops “The Grand Loop” en is in totaal 143 mile (230km) lang. Via deze weg zijn alle punten die de moeite waard zijn te bereiken.

Ik adviseer een ieder om in een van de hotels in het park of direct buiten het park in de plaatsjes Gardiner (Montana), West Yellowstone (Montana) of Silver Gate te nemen, zo kun je het meest uit je dagen halen! In het park zijn de hotels wel een stuk duurder, maar zeker de moeite waard. Ik zelf verbleef in bij het hotel aan de Mammoth Hot Springs.

Hotels die zich nog in Yellowstone bevinden zijn:

 • Mammoth Hot Springs Hotel (direct aan de hot springs)
 • Roosevelt Lodge (vlak bij Tower Falls)
 • Old Faithfull Inn & Lodge (bij de Upper Gayser Bassin, waar Old Faithfull Gayser zich ook bevind)
 • Canyon Lodge (vlak bij de Yellowstone Canyon & Yellowstone Falles)
 • Grand Village (Yellowstone Lake District, in het uiterste zuiden)
 • Lake Hotel & Lodge (Yellowstone Lake District, aan de noordkant van het meer)

Naast alle hotels is er in Yellowstone National Park nog genoeg gelegenheid om te camperen. Maar waar moet je nu echt naar toe? En wat heb je daar echt nodig?

Yellowstone Falls & Yellowstone Canyon

Het geen waar Yellowstone misschien wel het meest bekend om staat is de Yellowstone River. In deze rivier zit een tweetal grote watervallen, de upper- & Lower Yellowstone Fall. De upper- & Lower Yellowstone Fall vormen samen het begin van de Yellowstone canyon en zijn beide goed te bezichtigen en voor een fotograaf een must see! Je kunt hier prima expirimenteren met lange sluitertijden en ND-filters. De mooiste en meest zichtbare waterval is de Lower Fall. Hier kun je op verschillende plaatsen schitterende opnamens maken.

De twee mooiste punten hiervoor zijn: Lookout Point (te vinden op de North Rim Drive) & Artist Point (te vinden op de South Rim Drive). Om op Lookout Point te komen moet je een stuk naar beneden lopen vanaf de North Rim Drive. Het zijn smale paadjes met soms diepe afgronden. Het laastste stuk bestaat uit trappen. Vanaf Lookout Point punt kijk je recht tegen de waterval aan en ben je relatief dichtbij. Op Artist Point sta je een heel eind verder in de canyon. Vanaf dit punt kijk je over de Yellowstone Canyon uit, richting de lower fall. Wil je echt iets spectaculairs doen en bijna aan de voet van de Lower Fall komen? Dan is Uncle Tom’s Trail de route. Deze brengt je zover de canyon in dat je bijna helemaal onderaan de waterval staat. Dit levert erg spectaculaire beelden op! (WAARSCHUWING: neem wel een rain-sleeve voor je camera mee!!)

Handige extra items om hier bij je te hebben zijn:

 • Statief
 • Tele-objectief
 • Standaard-objectief
 • ND filters
 • Rain-sleeve voor camera (als je Uncle Tom’s Trail gaat doen)

Old Faithfull & Noris Geyser Basin

Als je aan Yellowstone denkt, denk je ook meteen aan geisers. De bekenste van de geisers in Yellowstone is wel Old Faithfull. Dit komt doordat deze geiser op voorspelbare tijden uitbarst. Hij blaast om de 35 tot 120 minuten hete dampen de lucht in, en dat dan tot een hoogte van wel 27 tot 55m. Deze uitbarstingen duren zoon 1.5 tot 5 minuten! Dit staat garant voor een spectakel waar menig landschapsfotograaf een mooi plaat van zou willen maken. Old Faithfull bevind zich in het Upper Geyser Basin, hier zijn naast Old Faithfull nog meer geisers, heet waterbronnen & kokende moderpoelen te vinden.

Noris Geyser Basin is het grootste Geyser Basins in Yellowstone National Park. Steamboat Geyser is de grootste active geiser ter wereld en bevind zich in het Noris Geyser Basin. Deze geiser spuit zijn dampen zoon 91 meter de lucht in! Echter deze grote uitbarstingen zijn erg onvoorspelbaar. De laatste keer dat deze geiser een “major eruption” had was nog niet zo heel lang geleden: 3 september 2014.

Echter de geiser staat wel continue te pruttelen en heeft meerder kleine erupties Ook dit levert spectaculaire fotos op! Naast Steamboat Geyser zijn er in Noris Gayser Basin (net als bij Old Faithfull) nog verschillende hot springs, mudpools en kleinere geisers te zien. Steamvent, Ledge Geyser & Blue Geyser zijn daarvan de meest bijzondere. Prachtige natuurfenomenen waar menig fotograaf voor gaat zitten om een pracht plaat te maken!

Handige items om extra mee te nemen naar Old Faithfull & Noris Geyser Basin:

 • Statief
 • Groothoek-objectief
 • Standaard-objectief
 • Rain-sleeve voor camera (bescherming tegen dampen & vocht van de geisers)

Mammoth Hotsprings

Mammoth Hotsprings is een van de rustigere active delen van Yellowstone. Hier zijn verschillende hot springs te vinden, die door het kalk (en andere stoffen die het water) bevat, grote “terrassen” hebben gevormt. Het gebied is goed tevoet bereikbaar, echter er zitten een paar leuke steile klims tussen. Het gebied bestaat uit de Upper- & Lower Tarrace Area. De upper Tarrace Area is bereikbaar via de Upper Tarrace Drive. Deze weg leid je door het bovenste deel van de Mammoth Hotsprings. Er is hier voldoende plek om je auto te parkeren en rustig even bij de bronnen te kijken.

De Lower Tarrace Area word compleet te voet betreden. Hier vind je ook de meest spectaculaire hot springs & tarrace die in elkaar overgaan.

het mooiste moment om hier foto’s te gaan maken is sochtens vroeg. Door de hoogte van 2000/2100m is het er smorgens nog erg fris en geven de hot springs een schitterende waterdamp af. Samen met het oranje licht van een opkomende zon geeft dit hele bijzondere gezichten. Om deze vast te leggen is een uitdaging voor menig fotograaf!

Handige om extra bij je te hebben als je gaat fotograferen bij Mammoth Hotsprings:

 • statief
 • Standaard-objectief
 • ND-filters

Haydan & Lamar Valley

Voor de fanatieke wild- of vogelspotter zijn Hayden- & lamar Valley de plaatsen om te gaan kijken! Op beide plaatsen is zowel in de vroege ochtend als in de namiddag en schemering veel activiteit.

Voor het spotten van wild in Haydan of Lamar Valley hoef je niet van de geasvalteerde wegen af. Er is langs de weg genoeg plek om je auto te parkeren en in alle rust te wachten tot het wild in zicht komt. Een andere optie is de valley drive op-en-neer te rijden en uit te kijken naar meutes mensen en zelf je ogen open te houden voor groot wild. Na 1 of 2 dagen in het park krijg je door dat waar meutes mensen staan vaak iets bijzonders te zien is. Hier voor geldt: hoe groter de meute hoe zeldzamer (of meer bijzonder) het geen is wat er te zien is.

Hier een greep uit de shots die ik heb kunnen maken van de verschillende dieren.

Wat mij wel erg is opgevallen is dat je hier met een klein teleobjectief weinig kan beginnen. Met een Canon 70-200mm kwam ik zwaar te kort om de verschillende dieren goed vast te leggen. Gelukkig hadden mijn reisgenoot (mijn vader) & ik nog een Canon 100-400mm bij ons en hebben hier afwisselend wild mee gefotografeerd. het grootste deel van de tijd hebben we het 400mm standje hiervoor gebruikt. Hayden & Lamar zijn zulke uitgestrekte valley’s je verkijkt je snel op de afstand waarop het wild zich bevind. Wat ik ook veel heb gezien is het gebruik van spotscoops en een speciale mount op je camera zodat je deze op het occulair van de spotscoop kunt monteren. Hierdoor kun je een erg sterke lens gebruiken om foto’s van het wild te maken. Er werd mij daar wel gewaarschuwd voor de kwaliteit van de foto’s, een goed teleobjectief geeft het mooiste resultaat.

Lijst met handige extra items:

 • monopod of statief
 • degelijke verrekijker of spotscoop
 • Teleobjectieven (70-200 minimaal! liefst groter.)
 • De lijst met wild hieronder:

Een lijstje met groot wild dat je tegen kunt komen in Yellowstone National Park:

 • Bison (Deze zul je zeker tegen komen, na 2 dagen zijn ze niet heel bijzonder meer. Enkel grote kudes zijn dan nog het stoppen waard)
 • Pronghorn / Gaffelbok
 • Wapiti Hert
 • Grizzly & Zwarte Beer
 • Wolf
 • Coyote
 • Bighorn Sheep
 • Eland
 • Marmot & Eekhorn

Een lijstje met bijzondere vogels die je kunt spotten in Yellowstone National Park

 • American White Pelican
 • Ospray / visarend
 • Bald Eagle / Amerikaanse Zeearend / Witkopzeearend

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven