De eerste stapjes in de studio

Zoals velen ben ook ik klein begonnen met fotografie. Ik heb veel gedaan en bekeken voordat ik mijn sterke punten in de fotografie gevonden had. Een van deze punten is studiofotografie.

Ik geniet er van om lekker bezig te zijn met mensen en producten in een omgeving waar ik alles naar mijn eigen hand kan zetten. Buiten heb je op veel zaken geen invloed. Het weer kun je niet beinvloeden, licht kun je niet beinvloeden en ga zo maar even door. In de studio bepaal jij wie. wat. waar en hoe! Dit artikel is bedoeld om de beginnende fotograaf te laten zien dat je niet meteen alle dure studioapparatuur nodig hebt om studiofotografie eens te proeven.

De eerste “studio” gear

Mijn eerste camera had ik lang voordat ik mijn eerste studio spullen kocht. Achtergronden had ik niet en wilde ik ook nog niet direct aanschaffen en een ruimte kon ik mij ook nog niet veroorloven. Ik was al wel in het bezit van één rapportage flitser, dus de eerst “studio”-lichtbron had ik al! Ik besloot om een “huiskamer”-studio te gaan maken. Iets wat ik in mijn huiskamer kon gebruiken en makelijk weer kon opbergen.

Als achtergrond heb ik de eerste tijd een spierwitte achtergrond van mijn huiskamer gebruikt. Dit was een perfect startpunt voor high key! Verder wilde ik eerst eens wat proberen en net als velen niet meteen de hele wereld aan kosten maken (dit was in 2012). Een kleine €40,- heb ik in de tijd geinvesteerd in een lichtstatief, flitschoen voor op dit statief en een Softbox/paraplu. Allemaal heel simpel.

Na enige tijd hiermee wat geprobeerd te hebben en ik ontdekte dat ik dit soort fotografie leuk vind om te doen, heb ik een tweede setje aangeschaft en een goedkope tweede flitser. Zo had ik twee complete lichtbronnen voor in mijn mini studio. Hierna doorgespaart voor mijn eerste achtergrondsysteempje waar ik een witte en een zwarte achtergronddoeken bij had.

Omdat ik ook niet al het geld van de wereld had (en nog steeds niet heb 😉 ) had ik veel geduld nodig. Toch heb ik aardig wat leuke shots kunnen maken in mijn huiskamerstudio. Zie hieronder een aantal resultaten:

De stand vandaag de dag!

De raportageflitsers hebben inmiddels plaats gemaakt voor een set echte studioflitsers en het achtergrondsysteem is van 1.5m doek uitgebreid naar 2.75m papier. Momenteel huur ik steeds vaker een echt studiootje mijn opdrachten te doen waarvan ik het gevoel heb dat ik dat in mijn huiskamerstudio niet voor elkaar ga krijgen. Dit is binnenkort ook voorbij! We zijn inmiddels ruim 4 jaar verder vanaf het moment dat ik mijn eerste studiostatiefje kocht.

Doordat we gaan verhuizen naar een grotere woning waar kamers over zijn, krijg ik de mogelijkheid om een studio aan huis te maken. Een droom komt uit! Echter, om deze zo in te richten zoals ik wil, zal ik wederom geduld moeten hebben om ook dit weer langzaam op te bouwen 🙂

Wil je meer weten over hoe ik dit allemaal heb aangepakt of meer weten over studiofotografie? Stuur me gerust een berichtje via Facebook of laat hieronder een commentaar achter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven