Wat is Urbex Fotografie?

Wat is er nu mooier dan op je vrije dag de auto instappen met je cameragear en erop uit te trekken? Velen zullen denken "ah...jij gaat lekker een dagje de stad of de natuur in!", maar niets is minder waar. Ik trek er met een kleine groep bevriende fotografen op uit en ga op verkenning! Nu zul je denken, verkenning? Ja, verkenning...ofwel urban exploring (urbex in het kort). We gaan op zoek naar wat de mensheid ooit gemaakt heeft en na lange tijd weer verlaten heeft. De natuur neemt het langzaam weer over en baant zich een weg naar binnen. Wat doen we hier dan verder?

Nu zullen er een hoop urbexers gaan steigeren en denken: "nee...niet nog een die.... ". Nee... net als jullie houd ik mijn locaties voor mezelf en deel deze enkel met bekende explorers. Het doel van dit artikel is begrip creëren voor het fenomeen urbex. Ik krijg maar al te vaak te horen dat we "botte inbrekers" zijn en die perceptie wil ik wegnemen. Dus lees verder en oordeel zelf!

Als eerst maar even de term kort uitleggen:

urbex fotografieUrban exploring, afgekort urbex, is het bezoeken en fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties. De term urban exploring is Engels en betekent letterlijk verkennen van het urbane (= stedelijke) maar het kan zich net zo goed op het platteland afspelen.

Bij dit verkennen komen verschillende zaken kijken. Het is niet zomaar een kwestie van in de auto springen en rondjes rijden om wat te vinden en te gaan bekijken. Vaak gaan er dagen en soms weken aan voorbereiding aan vooraf. Zoeken naar locaties, plannen van de trip, informatie verzamelen over de te bezoeken locatie en het inschatten van risico's. Dan is er uiteindelijk een datum voor de verkenning en gaan we op pad.

Vaak naar wat zoeken hebben we de locatie gevonden en word het kijken of we op een nette manier binnen kunnen komen. Bij het binnen gaan van gebouwen heb ik een regel. Ik breek niets! Voor inbraak is "braak" nodig. Als de deur of een raam open staat ga ik naar binnen en rammel wat aan deuren om te kijken of ze open staan. Is dit niet het geval, pech... Volgende locatie opzoeken. Gaat hij open, BINGO. kunnen we verder kijken in het gebouw. Ik pak mijn toestel uit en monteer de gewenste lens waarna deze direct op mijn statief beland. Nu kan ik meestal rustig en ongestoord rond kijken en vastleggen wat ik wil en hoe ik wil. Er is hier dus geen sprake van braak, maar van insluipen.

Als je eenmaal binnen bent geldt er nog maar een belangrijke "guideline": leave nothing but footprints, take nothing but pictures. Dit betekend dus dat je alles zo achter moet laten zoals dat je het aantreft. Zo kunnen anderen het ook nog bekijken en vastleggen. Van diefstal is hier dus geen sprake.

Wat trekt mij aan Urbex fotografie?

Wat mij trekt in urbex is het vinden van en het komen op plaatsen waar nog maar zelden iemand komt. Vaak zijn het schitterende gebouwen met een lange history die verloren dreigt te gaan. Ik vind het schitterend om van deze locaties de schoonheid vast te leggen en te kunnen tonen aan de wereld. Daarnaast zijn er buiten de foto's vaak nog bijzondere zaken aan een locatie die je niet vast kunt leggen op beeld.

Je kunt op verschillende soorten locaties heel veel historie vinden. Wat mij het meest aantrekt zijn de oude chateaus en oude industriële panden. Denk hierbij aan oude mijnen en staalfabrieken. Af en toe een villa bezoeken heeft ook wel wat, maar hiervan is vaak weinig tot geen historie terug te vinden. Ik wil altijd graag weten hoe oud de gebouwen zijn en wat het doel van de locaties is geweest.

Hieronder een kleine greep uit mijn eigen urbex werk.

Note:
Urbex is niet zonder gevaar, ga nooit alleen en altijd met iemand die het eerder gedaan heeft! Bedenk je hier ook bij dat wat je doet wettelijk gezien vaak niet mag. Je bevind je vaak op verboden terrein.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven