Zion National Park – De Hot spots!

Er is veel informatie over Zion National Park te vinden op de website van National Park Services. Echter kan je hieruit nog niet opmaken wat de écht mooie punten zijn. Zeker als fotograaf zijn er een aantal punten en plaatsen die je niet mag missen! Het ene spectaculaire uitzicht maakt plaats voor een "one of a kind" canyon.

Met dit artikel wil ik je meenemen langs deze spectaculaire punten. Zelf heb ik een aantal van deze punten bezocht en bedwongen. De overige heb ik op mijn rondreis simpelweg geen tijd voor gehad. Soms zijn ze erg lastig te bereiken en voordat je er bent gaat hier een zware hike aan vooraf. Tevens is voor het bezoeken van een aantal punten een "permit" (vergunning) nodig. Dit zal per locatie aangegeven staan. De meeste plekken bevinden zich in Zion Canyon. Eechter zullen enkele locaties ook in de "Zion Wilderniss" liggen. Het zijn bij uitstek schitterende punten voor een landschapsfotograaf om te bezoeken!

Angels Landing

Zion National Park Angels LandingEen van de meest bezochte punten van Zion National Park is Angels Landing. Dit is een pittige hike die je 453 m boven de canyon vloer brengt met een prachtig uitzicht! De hike kost ongeveer 4 a 5 uur en is 8.7 km lang. Het eerste deel voert over een verhard pad, waarna het pad steeds smaller word en uiteindelijk zo smal is dat je er slechts met 1 persoon kan lopen. Er hangen kettingen om je vast te houden. Het is een hike die niet bedoeld is voor mensen met hoogtevrees.

Het uitzicht is er FENOMENAAL en zeker de moeite waard! Vanaf Angels Landing heb je een prachtig zicht op Big Bend. Deze "bocht" loopt om Angels Landing heen. Je kunt hier (vooral tegen zonsondergang) schitterende foto's van Zion Canyon maken. En als je een andere positie kiest een schitterende foto van Big Bend met zicht op Angels Landing.

The Subway (Let op: permit required)

The Subway is naar mijn mening een van de meest spectaculaire punten in Zion National Park. Dit is voor mij tweezijdig: enerzijds het schitterende natuur fenomeen van uitgesleten rotsen en anderzijds de onbereikbaarheid en de tocht er naartoe. Samen maakt dit The Subway voor mij hét punt waar iedereen die goed te been is, houdt van een avontuur en wat speciaals wil fotograferen, naar toe moet gaan!

Tip voor succes: neem alleen het hoognodige aan fotogear mee! Statief, extra accu, camera, 1 a 2 lenzen en wat ND-filters. Meer niet! Stop dit alles in een waterdichte binnenzak of neem een 100% waterdichte rugzak mee. Het is een zware tocht. Je loopt in de warmte dus je hebt veel water nodig. De rest van je rugzak zal dan ook gevuld zijn met water en voedsel voor onderweg.

Het bereiken van The Subway heeft echter 3 lastige punten: Het krijgen van een permit, de keuze Up- of Downstream hiken & de hike zelf!

WAARSCHUWING: Dit is (zowel up- als down-stream) een zeer zware hike. Als je niet gewend bent aan "off road"- / bush- / wild-hiking (lees er is geen gebaande weg), bedenk dan goed of je hier fit genoeg voor bent! Houd tevens het weer voor de dag dat je wilt gaan goed in de gaten. De route naar de subway is een Canyon en er is daarmee gevaar voor "Flash floods".

Up- of Down-stream hiken

Voor de hike zijn er 2 mogelijkheden, bottom up of top down worden ze genoemd. Bottom up is up-stream, top down is down stream. Beide routes zijn hoe dan ook pittig! Ik zelf heb de bottom up route gedaan. Dit heeft een hele dag gekost, de totale tijd die we aan het wandelen zijn geweest is ongeveer 9 uur. Ongeveer 4 uur heen, 1.5 uur fotograferen en weer 3.5uur terug. Je moet verschillende keren de rivier over steken en stukken door het water lopen. Dit simpel weg omdat er verder geen droog stuk land meer is. Met fotogear is bottom up de meest geschikte route. Water waar je door moet is niet diep (max. knie hoogte) en er zijn geen touwen nodig voor stukken abseilen.

Top down is een ander verhaal. Hier zijn stukken waarbij je compleet onder water bent of waar je zelfs moet zwemmen. Met een goede waterdichte rugzak kun je hier ook veilig met je fotogear komen. Naast het zwemmen moet je voor deze route ook touw meenemen om een stuk of 3x te abseilen. Harnassen zijn niet nodig volgens velen, het zijn maar kleine stukjes, maar te hoog om te springen of je te laten allen. Ik zou adviseren wel harnassen mee te nemen. Zoals je dus leest heb je voor top down dus ook veel meer spullen mee te slepen. Dit maakt deze toch ook ontzettend zwaar.

Permit verkrijgen

Per dag worden er slechts een beperkt aantal mensen toegelaten in "The Left Fork" (de naam van de canyon waar The Subway zich in bevind). De permits worden verstrekt d.m.v. een loterij. dus iedereen heeft evenveel kans om een permit te krijgen. Mocht het via deze weg niet lukken, kun je altijd nog gaan voor de "Walk-in permit". Dit zijn niet afgehaalde permits die een dag van te voren ('s ochtens bij opengaan van het visitors center) vergeven worden. Hiervoor geldt: wie het eerst komt.... wie het eerst maalt. Verder moet je bij het verkrijgen van het permit opgeven welke route je gaat doen, (top down of bottom up). Bedenk dit dus vooraf. Daarnaast wil men weten waar je verblijft en wie te bellen in geval van nood. Ook dit duidt er weer op dat het geen tocht is zonder risico's.

De hike (bottom up) & de foto's ter plaatsen

De hike begint met een stijl pad de canyon in waarna je de rivier stoomopwaarts gaat volgen. Je zult zelf de handigste weg moeten vinden, want echte paden zijn hier niet. Onderweg kom je verschillende hindernissen tegen. Denk hierbij aan watervallen, oversteek punten en complete stukken door de rivier lopen.

Na een mooie tocht van (afhankelijk hoe je loopt) 3 a 4 uur kom je aan bij het gedeelte van de Left Fork wat The Subway word genoemd. Neem hier je tijd, kijk rond, geniet en maakt de mooiste platen die je je maar kan bedenken! Hieronder een greep van het internet met foto's van The Subway en omgeving.

The Narrows

Dit is een hike waar je gegarandeerd een nat pak gaat halen! De wandeling gaat door de Virgin River. Als het te hard stroomt is deze hike niet toegankelijk. Tevens als het mogelijk gevaarlijk word door voorspelde regen, word deze route afgesloten. Het is een canyon waar je heen en terug door moet lopen. Het eindpunt is een steile wand met een waterval. Onderweg kun je schitterende foto's van de canyon maken. Ook hier adviseer ik om licht bepakt op pad te gaan, wederom: statief, extra accu, camera, 1 a 2 lenzen en wat ND-filters. Hier kun je al heel veel mee. Geniet van deze tocht en de foto's die je hier kunt maken

Observation Point

Dit punt ligt helemaal achter in Zion Canyon. Je neemt de shuttle bus naar Weaping Rock en hier begint de grote klim. Het hoogte verschil bedraagt 260 meter. De route die bewandeld wordt heeft een afstand van 12.9km en er word 6 uur gerekend voor deze tocht. Het uitzicht bovenaan is schitterend, Je kijkt uit over de heel Zion Canyon. Vanaf dit punt kijk je zo neer op Big Bend en met een goede verrekijker kun je de waaghalzen zien die het puntje van Angels Landing proberen te bereiken!

Er zijn voor een fotograaf genoeg zaken die vanaf dit punt op de gevoelige plaat vast te leggen zijn. Schitterende landschappen, klimmers aan de rotsen en hikers richting Angels Landing. De route naar observation point is niet erg druk bezocht en men loopt op deze route grote kans om verschillende soorten wild die voorkomen in het park tegen het lijf te lopen.

Info over hike in Zion National Park is terug te vinden op de website van National Park Services of in deze brouchure.

Foto's zijn afkomstig uit verschillende bronnen, credits aan de maker van de fotos!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven